
Wat een tijd om te mogen (be)studeren
Column
Louise O. Fresco
Eén ding heeft de crisis heel duidelijk gemaakt: de rol van wetenschap is essentieel in verstandig handelen. Ook al is de kennis nog lang niet compleet of eenduidig, regeringen in de meeste landen kiezen nu radicaal voor een evidence-based beleid. En dat zou elan moeten geven aan alle jongeren die nadenken over wat ze willen studeren. Studiekeuze bepaalt een belangrijke deel van je toekomst. Covid-19 roept zoveel spannende vragen op dat je er een leven lang mee bezig kunt zijn.
Als ik nu een studierichting moest kiezen, dan wist ik het wel. Dan wierp ik me op de exacte en levenswetenschappen. Want hoe is het mogelijk dat enkele tientallen nanometers viraal RNA voor zulke enorme fysieke ontwrichting zorgt? Waarom ontstaat die soms fatale overreactie van het immuunsysteem op dit coronavirus wel bij de mens en bij dieren niet? Hoe verklaren we precies de hogere sterfte bij mannen en mensen van Afro-Amerikaanse afkomst, spelen genetische factoren ook een rol? Welke mogelijkheden hebben we om het virus uit te schakelen na infectie? Werkt het hemoglobine van een wadpier om patiënten meer zuurstof te geven?
Hoe kunnen we met kunstmatige intelligentie voorspellen welk vaccin het meest kans van slagen heeft? Hoe kunnen we synthetische virussen zo snel maken dat we niet alleen een model hebben om anti-virale middelen op te ontwerpen maar ook begrijpen hoe eventuele mutaties werken?
Waar zijn baanbrekende technologieën zoals massaal gebruik van UV-licht of vetoplossend schuim voor ontsmetting van handen en oppervlaktes? Heeft het zin alle verpakkingen van een chip te voorzien zodat besmetting traceerbaar is, of is dat juist een verspilling van geld omdat het virus niet actief blijft? Kunnen we betere klinische, statistische en epidemiologische modellen maken?
Als ik nu een studierichting moest kiezen, dan wist ik het wel. Dan wierp ik me op de geestes- en sociale wetenschappen. Welke individuen gaan het meest succesvol om met eenzaamheid, angst en onzekerheid? Kunnen we hierbij iets leren uit het verleden, of is onze huidige wereld zo complex dat geen vergelijking mogelijk is? Zijn mensen intrinsiek, in hun emoties en verlangens, niet wezenlijk veranderd sinds de tijd van Odysseus en Gilgamesj? Hoe gaat een samenleving om met de combinatie van controle en solidariteit? Leren we daar iets van Dickens en Solzjenitsjyn? Hoe kan een overheid burgers voorbereiden op het noodzakelijke gebruik van een ‘traceerapp’? Wat zijn de ethische en praktische afwegingen daarbij? Moeten dergelijke apps verplicht worden, net als belasting- of verkeersregels en hoe dwing je dat af? Maar wat is de juridische basis daar dan van en hoe beschermen we burgers tegen een alwetende staat? Is privacy een individueel of een publiek goed?
Wat voor beelden en verhalen passen bij een gedragsverandering die niet onmiddellijk in het eigen belang is? Helpt kunst ons het lot te aanvaarden of is dat de verkeerde vraag? Hoe moet de publieke gezondheidszorg worden ingericht om de arme en kwetsbare groepen en landen te beschermen? Als chronisch zieken hogere mortaliteit hebben, helpt preventie van chronische ziekten via voeding en levensstijl? Moeten we doorstoten naar meer radicale veranderingen in de economie of zou dat nog meer ontwrichting veroorzaken?
Ondanks alle tragiek is dit een ongekend spannende periode. De uitkomst is verre van duidelijk. Maar dit weet ik wel: alle pandemieën uit het verleden werden beheersbaar door een combinatie van kennis en technologie uit alle vakgebieden. Studeer dat waar je hart naar uitgaat. Ieder antwoord is welkom.
Deze column is verschenen in NRC handelsblad op 20 april 2020
- Columns NRC
- 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
- De meest recente column
Dramatisch doen over de planeet lost niets op
kunt u nu lezen in NRC Handelsblad
Twee weken na publicatie zijn de columns hier te lezen - Toon me je klerenkast en ik zeg je wie je bent30 nov 2020
- Verbeelding helpt het ondenkbare dromen16 nov 2020
- Universele rouw is evolutionair begrijpelijk02 nov 2020
- Versoepel de EU-regels voor crispr-cas19 okt 2020
- Biodiversiteit is ook een morele toetssteen05 okt 2020
- Gebrek aan empathie ondermijnt Nederland21 sept 2020
- Het gepersonaliseerde studiepakket komt7 sept 2020
- Oertijd is te complex voor theorietjes24 aug 2020
- De overheid creëerde het coronaverzet zelf10 aug 2020
- Honger is oplosbaar – maar niet overal27 juli 2020
- Geen keuken staat geheel op zichzelf13 juli 2020
- De canon: zo ziet Nederland zichzelf dus29 juni 2020
- Kunst doet nooit wat de samenleving eist15 juni 2020
- We laten ons niet nog een keer verrassen18 mei 2020
- Als het recht op vraag of antwoord ontbreekt 04 mei 2020
- Wat een tijd om te mogen (be)studeren20 apr 2020
- Protectionisme op de voedselmarkt: funest06 apr 2020
- Onze overwinningen zijn altijd tijdelijk 23 mrt 2020
- Grijp coronavirus aan als leerproces09 mrt 2020
- Weg met apathie van white man’s burden24 feb 2020
- Poldermodel not fit? Customize or do away10 feb 2020
- Een :-) zegt níet meer dan duizend woorden27 jan 2020
- Wie zou Rembrandt vandaag schilderen?13 jan 2020