Feiten in overvloed
Louise O. Fresco

12e Kohnstammlezing, 25 maart 2011

Over Feiten in overvloed

...In de lezing ging ze in op de tegenstelling tussen feiten en meningen, vooral in relatie tot het thema duurzame ontwikkeling. Hoewel er steeds meer gegevens rond duurzaamheid beschikbaar komen, wordt het maatschappelijk debat meer en meer op basis van meningen gevoerd. Voor een mening is altijd wel een feit te vinden om de mening te staven, en zo niet, dan brengt de opponent de wetenschap in diskrediet. Zo moeilijk is dat vaak niet, stelt Fresco. Immers, ook de wetenschap heeft boter op het hoofd. Onderzoekers komen volgens Fresco steeds sneller met pseudoresultaten naar buiten. Hun autoriteit wordt uitgehold doordat meningen op internet net zo zwaar lijken te wegen als feiten. Het is een hard gelag.

 

Juist de moderne samenleving, die zo geprofiteerd heeft van wetenschappelijke vooruitgang, wordt nu geteisterd door onwetendheid, een combinatie van onbegrip en moedwillige vooroordelen, en conservatisme. Of het nu gaat om klimaat, energie of biodiversiteit, emotie, irrationaliteit en afkeer van technologie maken een dialoog onmogelijk. Wie weet helpt de kunst ons van onze fouten te leren en een nieuw evenwicht te vinden tussen objectiviteit en intersubjectiviteit, besluit Fresco. ... (bron: UvA Mediasite)

 

Over de Kohnstammlezing

Ieder jaar vindt de Kohnstammlezing plaats, aan alle belangstellenden gratis aangeboden door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De lezingenreeks is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding.